De juiste baan vinden: dat gaat óók over volhouden en vertrouwen.

Over mijn leuke werk én mijn fijne werkplek!
januari 22, 2019
In gesprek met je verschillende “ikken”
juni 18, 2019
Show all

De juiste baan vinden: dat gaat óók over volhouden en vertrouwen.

Je hebt geaccepteerd dat je niet meer op jouw plek zit in je huidige functie, je nieuwe loopbaandoel is helemaal helder en je weet je goed te profileren. Niets staat je in de weg om die nieuwe baan te gaan veroveren en je gaat vol goede moed solliciteren. Natuurlijk gun ik iedereen in deze sollicitatiefase snel succes. Maar een garantie daarvoor is er natuurlijk niet. Het vinden van een nieuwe, passende baan kan soms langer duren dan gewenst. Over deze fase wordt maar weinig gesproken of geschreven. Hoe ga je met deze (soms onzekere) fase om en hoe blijf je positief over je gestelde doelen? Lees hieronder een gedeelte uit het interview dat ik had met ervaringsdeskundige Fabian (40).

Fabian is voor mij hét voorbeeld van iemand die al jong zijn passie gevonden had en hier ook daadwerkelijk zijn werk van heeft gemaakt. Iemand die een inspiratiebron is wat betreft het werken vanuit je hart en je talenten. Want hoe mooi is het als iemand zijn studie en carrière kan voortzetten vanuit een drive die al van jongs af aan aanwezig is: reizen, vervoer en toerisme. Zo ging Fabian als 6-jarig jongetje mee “op tour” met de lokale buschauffeur Jos. Niet veel later reisde Fabian samen met zijn vader met de streekbus van Rotterdam naar Groningen, waarbij de reis zorgvuldig was uitgestippeld door hemzelf. Zijn hart ligt bij reizen en zo realiseerde hij een mooie en succesvolle carrière in de internationale reisbranche – voornamelijk als Inkoper bij een gerenommeerde touroperator.

Fabian besefte zo’n 4 jaar geleden dat zijn rol als Inkoper hem niet meer helemaal paste. Hij diende zijn ontslag in bij de organisatie waar hij 9 jaar met veel plezier gewerkt had en ging op zoek naar een nieuwe uitdaging. Die nieuwe uitdaging heeft hij uiteindelijk na 4 jaar gevonden en momenteel heeft Fabian bij een fijne werkgever een rol te pakken die hem op het lijf geschreven is. Maar dat is wel 4 jaar nadat hij zijn baan als Inkoper opzegde. In de tussenliggende jaren heeft Fabian een zoektocht afgelegd naar de baan die bij hem paste. Een zoektocht die gepaard ging met vele netwerkgesprekken, sollicitaties en ook dienstverbanden bij werkgevers die toch niet helemaal bij hem pasten. Lees hieronder een aantal vragen die ik Fabian heb gesteld over deze zoektocht:

Hoeveel sollicitatiegesprekken heb jij in de afgelopen vier jaar gevoerd?

Als ik denk aan alle sollicitatiegesprekken én netwerkgesprekken, kom ik zeker rond de 30 uit. Ik heb het als erg waardevol ervaren met mensen uit diverse disciplines en branches te sparren en kritische feedback te krijgen over mijn (eventuele) volgende stap.

Hoe ben je omgegaan met afwijzingen?

Afwijzingen heb ik vrij snel en goed een plek kunnen geven. Het feit dat ik de organisaties altijd heb gebeld en gevraagd heb om de argumenten voor de afwijzing, heeft hier zeker toe bijgedragen. De feedback heb ik als leerzaam ervaren en gebruikte ik in de vervolgtrajecten.

Op welke momenten heb jij wel eens onzekerheid ervaren tijdens deze sollicitatieperiode?

Ik ben tijdens de sollicitatieperiode continu gefocust geweest op de nieuwe richting in mijn loopbaan die ik voor ogen had, waarbij er door een afwijzing weleens twijfel ontstond over de ingezette koers.

Hoe ervaar jij het solliciteren vanuit een situatie zonder werk?

Ik heb de periode ‘in between jobs’ als positief ervaren. Zorgvuldig en goed voorbereid de arbeidsmarkt analyseren en solliciteren kost veel tijd. Dus het feit dat ik een periode geen werk had, was ook waardevol. Solliciteren kun je bijna zien als een fulltime job. Ook heb ik in deze periode goed kunnen werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling.

Was er bij jou echt sprake van een carrière switch?

Ja, na 18 jaar diverse rollen te hebben vervuld in het internationale toerisme, heb ik begin 2018 gekozen voor een switch naar de Automotive. Deze rol en het starten in een nieuwe branche leek me een mooie passende uitdaging. Helaas bleek de ‘switch’ toch niet helemaal te passen en ben ik na een half jaar overgestapt naar mijn huidige rol als accountmanager Leisure en ben ik weer terug in het toerisme.

Tegen welke obstakels ben je gelopen?

Ik werkte als Key Accountmanager Fleetsales in de B2B-markt. Netwerken en relatiebeheer met klanten ging me prima af. Ik miste echter de pure passie voor auto’s.

Op welk moment ben je concessies gaan doen t.a.v. je loopbaandoel/droombaan?

Daarvoor heb ik uiteindelijk geen concessies gedaan. Na verloop van tijd kwam ik erachter dat ik na lange tijd met veel plezier in de internationale reisbranche te hebben gewerkt mezelf de tijd moest gunnen om weer in een nieuwe rol te komen.

Wat zijn de beste beslissingen die je in deze periode genomen hebt?

Het verbreden van mijn horizon op de arbeidsmarkt door sectoren / branches die mijn interesse hebben te onderzoeken. Ook de TMA-analyse die ik heb uitgevoerd heeft mij veel inzichten gegeven in mijn persoonlijkheid en de richting die ik met mijn talenten en kwaliteiten moet opzoeken.

Hoe hield je vertrouwen dat de juiste baan zou komen?

Door geduld te bewaren en er veel met mensen in mijn omgeving over te praten.

Hoe ben je bij je huidige werkgever terecht gekomen?

Mijn huidige job als Accountmanager Leisure had ik in 2015 al op de korrel. Destijds zat ik in de laatste ronde met een andere kandidaat en was ik het net niet geworden. Toen de rol in 2018 weer voorbij kwam, heb ik opnieuw mijn kans gegrepen en heb ik de rol gekregen. Voor mij is nu de cirkel rond en heb ik de job die aansluit bij mijn ervaring waarin ik elke dag weer met passie aan de slag ga, mooie uitdagingen heb en mij persoonlijk goed kan ontwikkelen.

Heb je nog tips voor mensen die zich in een soortgelijke periode bevinden?
1. Benader mensen uit je netwerk voor een kop koffie en om mee te sparren.

2. Neem voldoende tijd om helder te krijgen welke nieuwe stap bij je past.

3. Stel je open voor opbouwende feedback van mensen uit je omgeving.

4. Schroom niet om nogmaals te solliciteren bij een organisatie waar je wellicht eerder bent afgewezen voor een functie.