fbpx

Ja, een carrière switch is mogelijk! Christine (33) ruilde haar baan als Grafisch Ontwerper (deels) in en opende haar eigen conceptstore in Rotterdam.

Vertrouw op je intuïtie, ook bij het maken van slimme loopbaankeuzes.
12/03/2018
Op zoek naar een baan? 50+ dames, laat je leeftijd los!
05/07/2018
Alle berichten

Ja, een carrière switch is mogelijk! Christine (33) ruilde haar baan als Grafisch Ontwerper (deels) in en opende haar eigen conceptstore in Rotterdam.

Ja, een carrière switch is mogelijk! Christine (33) ruilde haar baan als Grafisch Ontwerper (deels) in voor haar liefde voor tweedehands kleding- en duurzame items en opende haar eigen conceptstore in Rotterdam. Hulde aan vrouwen die de touwtjes zelf in handen houden en regisseur blijven van hun loopbaan, naast het hebben van een gezinsleven. Lees hieronder een deel van het interview wat ik met Christine heb gehouden over deze carrière switch, inclusief haar tips en laat je hierdoor inspireren!

Christine, kun je kort wat vertellen over hoe jouw loopbaan tot nu toe verlopen is?
Na mijn studie ben ik begonnen als grafisch ontwerper in loondienst. Daarnaast richtte ik in die tijd ook mijn eigen bedrijf op (ook in het grafisch ontwerpen). In eerste instantie naast mijn fulltime baan. Al snel kwamen er steeds meer aanvragen en groeide het vertrouwen om volledig voor mijzelf te kunnen gaan beginnen. In 2013 zegde ik daarom mijn baan in loondienst op en bouwde ik mijn bedrijf verder uit. Het werken als zelfstandige past beter bij me, maar wel mistte ik regelmatig het echte contact met collega’s en klanten. Daarnaast droomde ik er al een eeuwigheid van ‘ooit’ een tweedehands winkeltje te beginnen. Na heel veel dromen, lezen, schrijven, visualiseren, inspiratie opdoen en onderzoeken ben ik het grote avontuur aangegaan. In februari 2017 opende ik voor het eerst de deuren van ZOT Rotterdam; een conceptstore met tweedehands merkkleding, accessoires en speelgoed. En daar heb ik nooit een seconde spijt van gehad. Het loopt onwijs goed, het ziet eruit zoals in mijn dromen en ik kom in contact met de leukste mensen!

Hoe ziet jouw gezin eruit?
Ik woon samen met mijn vriend en samen hebben we een zoontje (2 jaar).

Wat was het moment waarop je besefte dat je niet meer helemaal op je plek zat als fulltime grafisch designer?
Eigenlijk heb ik dat idee nooit gehad. Ik heb erg veel passies en interesses die ik graag wil ontdekken en ontplooien. Ondanks dat ik als vormgever dus nog lang niet uitontwikkeld was, merkte ik wel dat er meer kriebelde. Gelukkig komt ook mijn creatieve talent in heel veel aspecten van de winkel goed van pas.

Welke factoren hebben eraan bijgedragen dat je deze carrière switch hebt kunnen maken?
Grote dromen dromen, kleine stappen maken, een goed plan schrijven, een financiële buffer opbouwen, doorzetten en blijven geloven. En mijn vriend, zonder zijn geloof en vertrouwen in mijn droom, had ik de stap nooit durven te zetten.

De afgelopen jaren heb je een winkel geopend, daarnaast run je een gezin. Op welke wijze weet jij de batterij weer voor jezelf op te laden?
De winkel is drie en een halve dag per week geopend, dus dat is goed te doen. Op zaterdagochtend en zondag heb ik weekend met mijn gezinnetje. Op maandag en donderdag ben ik vrij en heb ik ruimte voor mijn eigen ontwikkeling, persoonlijke groei, afspraken met vriendinnen, administratie en/of sporten. Die balans is perfect voor mij en daardoor heb ik zelden een uitgeblust gevoel.

Hoeveel uur per week besteed je aan je werk?
Inclusief het werk wat ik er momenteel nog naast doe als grafisch omntwerper, rond de 40 uur per week.

Op welke manier combineer je jouw werk met je gezin?
Doordat ons zoontje naar de kinderopvang gaat en mijn moeder regelmatig helpt, loopt het eigenlijk op rolletjes. Mijn zoontje gaat soms wel eens een dagje mee naar de winkel, hij vindt het fantastisch om de hele dag te spelen, te kletsen en te zingen in de winkel.

Wat is jouw levensmotto?
Bij twijfel; gewoon doen!

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?
Zorg ervoor dat je geen spijt krijgt van de dingen die je niet hebt gedaan. Beter spijt hebben van iets dat je wel gedaan hebt, dan spijt hebben dat je het nooit hebt gedaan.

Is het maken van een carrière switch volgens jou lastiger te realiseren als je een gezin hebt? Iets doen waar je blij van wordt geeft energie, dus wat dat betreft zou het niet uit hoeven maken.

Zijn er dingen die je anders zou hebben aangepakt als je je loopbaan vanaf het begin over mocht doen? Ik zou me minder druk maken over salaris en baanzekerheid en meer kijken naar wat echt gelukkig maakt.

Ben je ervan overtuigd dat het maken van een carrièreswitch voor iedereen mogelijk is? Ja. Durf jezelf de vraag te stellen waar je echt blij van zou worden. En werk dat uit…

Tips
Tips van Christine voor dames (of heren) die overwegen een carrière switch te maken:

  • Probeer eens op een vrije dag op vrijwillige basis met iemand mee te kijken die de baan heeft waar jij van droomt. Zo kun je kijken of dit écht is wat je wilt.
  • In mijn ‘twijfelfase’ heb ik mijzelf dit boekje cadeau gegeven: ‘Moed je doen!’ van Pauline Hoogweg. Het is een praktische gids over hoe je je droom kunt waarmaken. Wat mij raakte waren de korte, krachtige zinnen en de simpele vormgeving van het boekje, waardoor mijn droom veel minder ingewikkeld werd.

Tot slot:
Als loopbaancoach ben ik ervan overtuigd dat het belangrijk is dat je blijft doen wat bij je past en waar je blij van wordt. Ik zie nog te veel mensen die niet tevreden zijn met het werk wat ze doen, maar niet in actie komen. Zonde, want ‘het werk’ is zo’n wezenlijk onderdeel van het leven. Natuurlijk is een carrière switch niet voor iedereen nodig. Maar ik heb zeker bewondering voor mensen zoals Christine die het aandurven het ‘roer om te gooien’ en een carrière switch te maken.

Door deze inkijk in de ervaringen van Christine, hoop ik dat wij je hebben kunnen inspireren!