fbpx

Over gezond digitaal gedrag, zeg eens wat vaker dag!

In gesprek met je verschillende “ikken”
18/06/2019
Mooi salaris en een interessante functie-omschrijving; soms klinkt je baan beter dan hij is.
24/10/2019
Alle berichten

Over gezond digitaal gedrag, zeg eens wat vaker dag!

De omgang met de smartphone. Ook dit is wel eens een thema binnen de coachsessies die ik in mijn praktijk heb. Waar de mobiele telefoon ooit gebruikt werd om te bellen en af en toe te sms-en, lijkt het tegenwoordig wel alsof we ‘vergroeid’ zijn met onze smarthphone. Het is inmiddels bewezen dat dat gepaard gaat met de nodige klachten. De onbewuste neiging te pas en te onpas de smartphone te checken en te lang door webpagina’s scrollen kan o.a. zorgen voor een slechte nachtrust en een verminderde focus (ook op het werk).

Onlangs volgde ik een trainingsdag van SmartLife Academy. Smart Life Academy ontwikkelt trainingen, workshops en coaching-trajecten om meer bewustwording te creëren rondom de nadelige gevolgen van dit prachtige maar overweldigende digitale tijdperk. Deze trainingsdag heeft veel inzichten en tools gegeven om coachees beter te kunnen begeleiden bij ongezond digitaal gedrag. Zodat ik ook in mijn rol als loopbaancoach coachees hierbij goed kan begeleiden. Ik vind het belangrijk dat er meer bewustwording over dit onderwerp ontstaat.

Wil je zelf meer inzicht hebben in je digitale gedrag? Beantwoord dan onderstaande vragen eens voor jezelf:

·       Wanneer is het voor jou ok om je smartphone te gebruiken

·       Hoeveel tijd besteed je per dag aan je smartphone (je kunt je dagelijkse schermtijd bijhouden via je smartphone)

·       Wat zijn voor jou zinvolle apps en websites?

·       Op welke momenten ben jij het meest aan het scrollen?

·       Welke gevoelens ervaar je als je scrolt?

·       Welke lichamelijke sensaties ervaar je als je scrolt?

Ik zeg even dag!

Zo heb ik mijzelf de uitdaging gegeven om gedurende mijn vakantie komende augustus, een maand lang, mijn smartphone uit te zetten. Ik wil graag ervaren hoe het is om een periode helemaal los te komen van mijn digitale gewoontes. Het lijkt me geweldig helemaal in het moment te kunnen zijn met de mensen én de natuur om mij heen. Daarna gaat hij uiteraard gewoon weer aan, want ja, het blijft toch ook een mooie uitvinding die op bepaalde vlakken ook een positieve bijdrage levert aan het leven. Maar ik zeg straks vast vaker bewust even ‘dag!’ tegen mijn smartphone.