fbpx

Doorwerken na je pensioen. Passie én talent, daar ‘moet’ je wat mee blijven doen!

Hoe een beeld kan helpen bij positieve affirmatie. ⠀
04/05/2020
Het zit ‘m in de kleine dingen…
10/05/2020
Alle berichten

Doorwerken na je pensioen. Passie én talent, daar ‘moet’ je wat mee blijven doen!

“Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken”

Jan Buter van JB Visuals is hét voorbeeld van iemand die op latere leeftijd een carrièreswitch heeft gemaakt. Na een mooie en vervullende carrière in de consultancy heeft hij na zijn pensioen zijn overige talenten de ruimte gegeven en verder ontwikkeld. Op 67_jarige leeftijd startte hij zijn videoproductiebedrijf JB Visuals. Voor Jan voelt zijn huidige werk niet als werken. Hij ervaart het als een creatieproces waardoor hij in een flow terecht komt. Een prachtig voorbeeld van werken vanuit je talenten. Het gaat dan over in je kracht staan, werken vanuit je hart en doen wat je leuk vindt. Talentmanagement in de praktijk én een voorbeeld dat leeftijd geen rol hoeft te spelen!

Hieronder een inkijkje in het verhaal van Jan naar aanleiding van een aantal vragen die ik hem stelde.

 Vanuit welke drijfveren ben je JB Visuals gestart?

Ik ben altijd wel met film en video bezig geweest, zeg maar als de betere amateur. Toen ik betrokken was bij een workshop heb ik tijdens die workshop spontaan een filmpje gemaakt. Dat viel goed in de smaak en mij werd gevraagd meer filmpjes voor deze organisatie te maken. Als tegenprestatie hebben ze voor mij een paar vakopleidingen betaald. Doordat ik daarmee professionele middelen leerde beheersen zag ik steeds meer mogelijkheden om via beelden een boodschap over te brengen. Daar wilde ik verder mee!

Welke van jouw talenten zet je in tijdens dit werk?

Doorvragen, meedenken, creativiteit en gevoel voor ambacht.

Ik probeer eerst met een intake de kern te pakken te krijgen waar iemand mee bezig is of wat de business propositie is. Daarvoor kan ik mijn ervaring inzetten als consultant. Leuk voorbeeld: naar aanleiding van een dergelijk gesprek heeft een bedrijf zijn propositie een keer aangepast! Een film dwingt je glashelder te zijn over wat je meerwaarde is en waarom mensen zouden moeten kiezen voor juist jouw product of dienst. Dat doorvragen en kritisch meedenken wordt altijd erg op prijs gesteld. Pas als duidelijk is welke boodschap overgebracht moet worden gaat het creatieve proces in mijn hoofd een rol spelen, dus op welke manier dit gevisualiseerd moet worden. Beelden moeten de tekst of het gesproken woord ondersteunen of aanvullen. Die beelden komen via film of via animatie tot stand. Het is een kwestie van ambachtelijk werk om dat ook mooi te doen. Ambachtelijk werk is ook de montage. Daarmee komt de film echt tot leven. De juiste compositie, kleur en zo nodig muziek. Het moet allemaal kloppen. Ook dat vereist creativiteit.

Kon je deze talenten ook kwijt in je vorige werk?

Zeker, meedenken was uiteraard noodzakelijk om als consultant een meerwaarde te kunnen leveren. Daarnaast was ik altijd al bezig ingewikkelde processen visueel in kaart te brengen. Ik heb veel presentaties gehouden waarbij ik al zoveel mogelijk beeldtaal gebruikte.

‘Niet werken, maar creëren in een staat van flow’

Hoeveel uur werk je per week?

Dat is erg afhankelijk van de klus die ik onderhanden heb. Als ik met een klus bezig ben kan ik er moeilijk ‘los’ van komen. Er is dan een drive om er mee door te gaan. Mijn werk voelt niet als werken. Het is een soort creatieproces waardoor ik in een flow kom.

Je doet veel verschillende videoprojecten, maar waar ligt jouw grootste passie?

Het liefst maak ik films voor mensen waar ik een klik mee heb en onderwerpen waar ik warm voor loop. Zo wil ik graag meer films maken waar het onderwerp duurzaamheid centraal staat. Ik kan dan op mijn manier een bijdrage leveren aan een duurzame wereld

Wat brengt het jou om na je pensioengerechtigde leeftijd nog actief aan het ‘werk’ te zijn?

De activiteiten die ik verricht, daar krijg ik energie van! Ik lever met mijn filmactiviteiten een bijdrage waar mijn cliënten blij van worden. Daarnaast doe ik contacten op in veel verschillende ‘werelden’. Prachtig toch!

Heb je tips voor mensen de op latere leeftijd een carrièreswitch willen maken?

Wacht niet met dingen te gaan doen waar je energie van krijgt. Kom er mee naar buiten. Durf jezelf te laten zien. Vraag om advies en stel je open voor feedback. Leeftijd is daarbij niet van belang. Het gaat om motivatie en energie!

https://www.jbvisual.nl