In gesprek met je verschillende “ikken”

De juiste baan vinden: dat gaat óók over volhouden en vertrouwen.
maart 4, 2019
Over gezond digitaal gedrag, zeg eens wat vaker dag!
juli 21, 2019
Show all

In gesprek met je verschillende “ikken”

Weet jij welke innerlijke stem er bij jou vooraan in de bus zit? Is het bijvoorbeeld de doordrammer, de onzekerheid, de netwerker, de actieveling, de bezorgdheid, de zelfverzekerdheid of toch weer die perfectionist? En welke stem zou er wel eens van de achterbank af mogen komen? In mijn coachpraktijk kom ik het regelmatig tegen: mensen die last hebben van belemmerende overtuigingen en vastgeroeste patronen. Ze hebben bijvoorbeeld last van de perfectionist in zichzelf, die hen ervan weerhoudt te doen wat ze graag willen doen. Herkenbaar?

Iedereen heeft ze: innerlijke stemmen of “ikken”, die om aandacht vragen. Het zijn de verschillende onderdelen die bij jou horen en die er allemaal mogen zijn. Ieder deel heeft zijn eigen rol/taak en dat is helemaal OK. Samen vormen ze een geheel en maken jou tot de persoon die je uiteindelijk bent. Maar als één of meerdere “ikken” teveel de overhand krijgen is de balans weg. Vaak manifesteert zich dat in onvrede over bepaald gedrag of bepaalde gedachtes over jezelf. Het belemmert je in wat je het liefst zou willen doen. Op deze manier vormen de ikken die teveel vooraan in de bus zitten een barrière. Tijd om deze “ikken” te managen en ervoor te zorgen dat er van plaats gewisseld kan worden. Makkelijker gezegd dan gedaan…

Toch is dit mogelijk! Er zijn verschillende manieren om hier mee aan de slag te gaan. Zo is Voice Dialogue één van de methodes die ik regelmatig toepas in mijn coachpraktijk. De Amerikaanse Hal en Sidra Stone hebben deze methode, ook wel de psychologie van de “ikken” genoemd, ontwikkeld. Tijdens een Voice Dialogue sessie faciliteer ik een sessie waarbij we in gesprek gaan met deze verschillende “ikken” van jou. Je leert hierdoor de verschillende rollen die deze stemmen hebben beter kennen én te waarderen. Door een keer letterlijk op de stoel te zitten van bijvoorbeeld de perfectionist in jou en er mee in gesprek te gaan, kunnen er waardevolle inzichten ontstaan.

Voice Dialogue leert je op een liefdevolle manier te kijken naar de verschillende kanten van jezelf. Het is ontzettend interessant en leerzaam om op deze andere manier kennis te maken met jouw eigen persoonlijkheid. In mijn praktijk zie ik regelmatig dat coachees tijdens een Voice Dialogue sessie zichzelf van prachtig toepasbaar advies voorzien en zo zichzelf de juiste tools verstrekken om met hun verschillende “ikken’ om te gaan. Hierdoor is verandering mogelijk en kunnen belemmerende patronen doorbroken worden, zodat de stappen die je wilt gaan zetten (bijvoorbeeld in je loopbaan) makkelijker zijn!

N.B. Ben je nieuwsgierig naar deze methode en wil je alvast wat meer verdieping, lees dan het boek: ‘Thuiskomen in jezelf’ van Hall en Sidra Stone.