Ja, een carrière switch is mogelijk! Simone (39) ruilde haar kantoorbaan in voor het werken in kraamzorg.

Je loopbaan anders inrichten? Hulp vragen is een goed idee!
januari 30, 2018
Ja, een carrière switch is mogelijk! Rianne (44) ruilde haar baan als HRM Professional binnen het bedrijfsleven in voor een functie als Directeur binnen het onderwijs.
februari 17, 2018
Show all

Ja, een carrière switch is mogelijk! Simone (39) ruilde haar kantoorbaan in voor het werken in kraamzorg.

Carrière Switch & Kids, deel 1.

Ja, een carrière switch is mogelijk! En in het bijzonder hulde aan vrouwen die de touwtjes zelf in handen houden en regisseur blijven van hun loopbaan, naast het hebben van een gezinsleven. Zoals Simone (39) die haar kantoorbaan ‘inruilde’ voor het werken in de kraamzorg! Lees hieronder het interview wat ik met Simone heb gehouden over deze carrière switch, inclusief haar tips en laat je inspireren!

Wat was het moment waarop je besefte dat je niet meer op je plek zat bij een kantoorbaan achter een bureau?
Ik werkte altijd veel over en vond dit voordat ik kinderen had nooit een probleem. Toen ik moeder werd ging het overwerken me tegenstaan en gaf me het gevoel mijn kinderen te kort te doen. Ik raakte, ondanks nieuwe uitdagingen binnen mijn werk, het enthousiasme kwijt en de dagen leken steeds langer te duren. Het heeft zo’n 8 jaar geduurd voordat ik de stap heb genomen om iets anders te gaan doen.

Hoe ziet jouw gezin eruit?
Partner, twee zoons (16 jaar en 11 jaar)

Op welk moment heb jij een carrière switch gemaakt?
Toen mijn jongste zoon naar school ging

Wat is jouw levensmotto?
Zeg nooit nooit….

De afgelopen jaren heb je samen met je compagnon een eigen kraamzorgbureau opgericht, daarnaast run je een gezin. Op welke wijze weet jij de batterij weer voor jezelf op te laden?
Dat is nog weleens lastig. Ik neem me het afgelopen jaar steeds voor om rust te nemen, maar doe dit te weinig.

Op welke manier combineer je werk met je gezin?
Wanneer ik in een kraamgezin aan het werk ben is dit vaak tijdens schooltijden. Wanneer ik thuis aan het werk ben en ik bezig ben met de overige administratieve zaken, komt mijn jongste zoon altijd gezellig tussen de middag een boterham thuis eten. Avondeten doen we bijna altijd met zijn vieren. Als ik nog dingen moet doen voor werk doe ik dat het liefst als mijn jongste naar bed is.

En op welke manier combineerde je de opleiding tot kraamverzorgende met je werk en je gezin?
Omdat het werk in de Kraamzorg vaak tijdens schooltijden is kun je na je werkdag nog wat aan je studie doen. Ook toen ging ik ’s avonds weer verder als de kinderen op bed lagen.

Welke factoren hebben bijgedragen dat je deze carrière switch hebt kunnen maken?
Spaargeld om 4 maanden te overbruggen en flexibele ouders die konden oppassen.

Ben je ervan overtuigd dat het maken van een carrièreswitch voor iedereen mogelijk is?
Waar een wil is, is een weg.

Tips
Tips van Simone voor dames (of heren) die overwegen een carrière switch te maken:

  1. Kijk wat je hebt, hoe voel je je in je huidige functie, zie je jezelf in je huidige functie tot aan je pensioen? Streep voor- en nadelen tegen elkaar weg en bedenk hoe groot de kans is dat je aan het werk kunt na het behalen van je diploma.
  2. Bedenk goed of je een inkomen kunt realiseren met je nieuwe beroep. Geld is niet het belangrijkste, maar de schoorsteen moet wel blijven roken.
  3. Denk niet dat kan ik niet. Wanneer je interesse ergens ligt gaat een opleiding je zoveel makkelijker af. Ik heb nog nooit zulke mooie cijfers op een rapport gehad 😉

Tot slot
Als loopbaancoach ben ik ervan overtuigd dat het belangrijk is dat je blijft doen wat bij je past en waar je blij van wordt. Ik zie nog te veel mensen die niet tevreden zijn met het werk wat ze doen, maar niet in actie komen. Zonde, want ‘het werk’ is zo’n wezenlijk onderdeel van het leven. Natuurlijk is een carrière switch niet voor iedereen nodig. Maar ik heb zeker bewondering voor mensen zoals Simone die het aandurven het ‘roer om te gooien’ en een carrière switch te maken.

Door deze inkijk in de ervaringen van Simone, hoop ik dat wij je hebben kunnen inspireren!