Ja, een carrière switch is mogelijk! Susanne (42) ruilde haar baan als Persvoorlichter in voor de toga en werd Rechter.

Ja, een carrière switch is mogelijk! Rianne (44) ruilde haar baan als HRM Professional binnen het bedrijfsleven in voor een functie als Directeur binnen het onderwijs.
februari 17, 2018
Vertrouw op je intuïtie, ook bij het maken van slimme loopbaankeuzes.
maart 12, 2018
Show all

Ja, een carrière switch is mogelijk! Susanne (42) ruilde haar baan als Persvoorlichter in voor de toga en werd Rechter.

Carrière Switch & Kids, deel 2.

Ja, een carrière switch is mogelijk! Susanne (42) ruilde haar baan als Persvoorlichter in voor de toga en werd Rechter. Hulde aan vrouwen die de touwtjes zelf in handen houden en regisseur blijven van hun loopbaan, naast het hebben van een gezinsleven. Lees hieronder het interview wat ik met Susanne heb gehouden over deze carrière switch, inclusief haar tips en laat je hierdoor inspireren!

Susanne, kun je kort wat vertellen over hoe jouw loopbaan tot nu toe verlopen is?
Ik heb eerst bij een ministerie als trainee gewerkt en ben daarna een aantal jaren Persvoorlichter geweest. Daarna ben ik de RAIO-opleiding (opleiding tot rechter) gaan doen en zo rechter geworden.

Op welk moment heb jij jouw carrière switch gemaakt?
Toen ik na drie jaar tijdens mijn eerste baan begon aan mijn rechtenstudie in de avonduren. Ik wilde een concreet vak leren waarin ik meer resultaat zou zien van mijn werk. Ik had het gevoel dat ik met mijn eerste studie (Sociale Geografie) te veel zou blijven hangen in het maken van beleid. Hoe nuttig en belangrijk dat werk ook is, voor mij gaf dat te weinig voldoening. Ondertussen was mijn vak persvoorlichting. Hoewel ik dat in die fase van mijn carrière heel leuk vond om te doen (veel afwisseling, vaak spannend wat er zou gebeuren in de pers met jouw verhaal) wist ik al dat dat ook niet het werkgebied was waar mijn hart lag.

Hoe ben je erachter gekomen dat je echt wilde gaan voor een carrière switch? Ik merkte dat ik in mijn baan als voorlichter niet de voldoening haalde die ik zocht in mijn werk.

Wat heeft de doorslag gegeven om jezelf ook echt daadwerkelijk om te laten scholen? Ik merkte al vrij snel tijdens mijn eerdere werk dat ik werk wilde doen waarbij ik minder hoefde te vergaderen en meer concrete resultaten zou zien van mijn werk. Het beginnen van een studie in de avonduren was niet heel erg ingewikkeld dus die stap was snel gezet.

Zijn er momenten dat je twijfelde in de periode dat je de opleiding deed? Nee, geen moment, niet alle vakken waren even boeiend, maar ik had wel snel het idee dat ik in deze richting verder wilde.

Hoe ziet jouw gezin eruit?
Man, en drie kinderen (twee jongens van 12 en 10 en een meisje van 8 jaar).

De afgelopen jaren heb je naast je werk jezelf omgeschoold, daarnaast run je een gezin. Op welke wijze weet jij de batterij weer voor jezelf op te laden?
Ik ben van nature niet iemand die er heel snel ‘doorheen zit’ en wij hebben ons gezinsleven vrij goed georganiseerd waardoor ik niet het gevoel heb altijd aan het rennen te zijn. Ik ben veel schoolvakanties vrij en geniet er dan van om met de kinderen leuke dingen te doen. We wonen daarnaast in de binnenstad en kunnen dus makkelijk met vrienden afspreken om wat leuks te doen of ergens wat te eten. Ik geniet daar erg van.

En op welke manier combineerde je destijds je opleiding met je werk en je gezin? Tijdens mijn rechtenstudie heb ik twee jaar drie dagen gewerkt, een dag per week was ik thuis om te studeren terwijl de oudste bij de gastouder was die we toen hadden. Dat was een bewuste keuze om de studie vlot te kunnen doen zonder tijd met mijn zoontje in te leveren. Daarna heb ik de studie vooral in de avonduren gedaan, maar heb ik voor tentamens ook wel wat zondagmiddagen opgeofferd.

Wat is jouw levensmotto?
Geniet van het leven en heb aandacht voor elkaar.

Is het maken van een carrière switch (en het volgen van een opleiding daarbij) volgens jou lastiger te realiseren als je een gezin hebt?
Ik denk niet dat het hebben van een gezin het lastiger maakt. Als het volgen van een onbetaalde opleiding nodig is voor je carrièreswitch is het, als je een gezin hebt, wel heel prettig als je tijdelijk minder kunt werken om zo tijd vrij te maken voor het volgen van die studie. Als je die ruimte niet hebt zal je goed moeten onderzoeken of er andere activiteiten zijn waar je minder tijd aan kunt/wilt besteden om de studie te volgen.

Ben je ervan overtuigd dat het maken van een carrièreswitch voor iedereen mogelijk is? Ja, tenminste als mensen dat graag willen. De baan die je hebt is meestal ook toevallig op je pad gekomen, waarom zou je niet iets anders kunnen leren of doen?

Tips
Tips van Susanne voor dames (of heren) die overwegen een carrière switch te maken:

  1. Denk goed na wat je graag zou willen doen, als je daar een idee van hebt is de rest een kwestie van uitvoeren.
  2. Als je merkt in je baan ‘dit gaat hem niet worden’, dan is het tijd om wat nieuws te gaan leren

Tot slot:
Als loopbaancoach ben ik ervan overtuigd dat het belangrijk is dat je blijft doen wat bij je past en waar je blij van wordt. Ik zie nog te veel mensen die niet tevreden zijn met het werk wat ze doen, maar niet in actie komen. Zonde, want ‘het werk’ is zo’n wezenlijk onderdeel van het leven. Natuurlijk is een carrière switch niet voor iedereen nodig. Maar ik heb zeker bewondering voor mensen zoals Susanne, die het aandurven het ‘roer om te gooien’ en een carrière switch te maken.

Door deze inkijk in de ervaringen van Susanne, hoop ik dat wij je hebben kunnen inspireren!